perjantai 8. kesäkuuta 2012

Koli ja Hyvärilä

Elontila ja Metsähallituksen luontokeskus Ukko Kolilla



Aamulla oli Elontilalla palaveri Kolin suunnitelmista luontokasvatuksen suhteen. Mukana palaverissa oli Kaija Jolkkonen ja Ilkka Aula Elontilalta, sekä Eevi Nieminen metsähallituksen luontokeskus Ukosta.

Luontokeskus Ukko on asetettu Metsähallituksen uudistuksessa matkailun kehittämisen koriin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö myös ympäristökasvatusta voisi kehittää.

Kolin leirikoulupalveluista ja Luontokeskus Ukon asiakaspalvelusta on huolehtinut tähän asti Ukko-Kolin ystävät ry. Ensi vuoden alusta lähtien Metsähallitus hoitaa Ukon asiakaspalvelua oman henkilökunnan voimin, ja Ukko-Kolin ystävät ry:n toiminnan jatkuminen on epäselvää. Todennäköisesti resurssit luontokasvatuksen kehittämiseen ovat luontokeskus Ukossa jatkossakin pienet, joten yhteistyö yrittäjien kanssa on välttämätöntä.

Elontila on aloittanut toimintansa reilu vuosi sitten. Ilkalla ja Kaijalla on vuosikymmenten kokemus ja syvällinen asiantuntemus luonto- ja ympäristökasvatuksesta. Elontila tuo Kolille sen kaipaamaa asiantuntijuutta ympäristökasvatusasioissa. Metsähallituksella on mahdollisuus ainakin ohjata koululuokkia käyttämään Elontilan palveluita. Olisi hyvä, jos mahdollisuuksia olisi myös ostaa joitakin palveluita - onhan Metsähallituksen yhtenä tehtävänä luonto- ja ympäristökasvatus.

Keskustelimme käsitteiden erilaisuudesta LYKE-verkoston eri toimijoilla. Metsähallituksessa puhutaan luonto-opastuksesta, jossa on eri tasoja (perustieto, herättelevä, syventävä). Ympäristökasvattajien piirissä opastus-sana koetaan pinnalliseksi tavaksi käsittää luontokasvatus. Kuitenkin Metsähallituksen syventävän opastuksen taso vastaa sisällöiltään täysin ympäristökasvattajien käsitystä siitä, että perimmäinen tarkoitus on edistää ihmiskunnan matkaa kohti kestävää elämäntapaa.

Ongelmia on myös leirikoulu-käsitteen kanssa. Monesti opettajat ja oppilaat mieltävät leirikoulun vapaa-ajanmatkailuksi, ja vaativat extreme-ohjelmia luontoasioiden oppimisen sijaan. Leirikoulu-käsite pitäisi saada vastaamaan sen alkuperäistä tavoitetta - elämyksellistä ja toiminnallista OPPIMISTA aidoissa oppimisympäristöissä koululuokan sijaan.

Kolille tulisikin luoda Kolin luontokoulu, jossa Elontila olisi asiantuntijana ja (yhtenä) toiminann järjestäjänä.

Kolin ympäristökuntia ovat Joensuu, Juuka, Lieksa, Kontiolahti, Polvijärvi ja Outokumpu. Olisi prittävä luomaan yhteydet näiden kuntien koulu/sivistystoimien kanssa niin, että kaikki lapset jossakin koulupolkunsa vaiheessa oppimaan luontoasioita Kolille.


Hyvärilä ja Metsäkartano

Olin pyytänyt myös Metsäkartanon väkeä Hyvärilään, jotta reissu vähän tiivistyisi. Kanssani pääsivät keskustelemaan nuorisokeskusten johtajat Jukka Kuhanen (Hyvärilä) ja Jari Korkalainen (Metsäkartano). Tuija Hurri ja Tanja Liimatainen eivät päässeet paikalle, vaikka innostusta olisi ollut.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti