sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Oivanki

Oivangin nuorisokeskuksessa keskustelu järjestettiin sunnuntaina, jotta kaikki halukkaat pääsivät paikalle. Ihanaa, että ympäristökasvatuksen parissa on niin innokkaita tomijoita, että viikonloppuakin uhrataan toiminnan kehittämiselle!

Keskustelussa oli paikalla Oivangin nuorisokeskuksen johtaja Pirkko Määttä, Oulangan luonto-opas Elina Kolppanen ja Oiva-luontohanketta Oivankiin toteuttava Visa Törmälä.


Oivangin nuorisokeskuksessa järjestetään 80-90 leirikoulua vuodessa. Keskuksen käytöstä 95% on nuorisokäyttöä. Valtaosa leirikoululaisista on 6-luokkalaisia, seuraavaksi suurin ryhmä on 9-luokkalaiset. Oivangin tavoitteena on kehittää Oivangista luonto-osaamiskeksus.

Oulangan luontokeskuksessa on menossa uusien ohjelmien suunnittelu. Myös uusia hankkeita on alkamassa mm. Venäjän rajan takana olevan Paanajärven kansallispuiston kanssa.

Visa Törmälän asiantuntemusta on sosiaalinen mediaohjelmasuunnitelussa. Hän on ollut Piispalan nuorisokeskuksessa suunnittelemassa verkkojärjestelmää, jonka avulla asiakkaat voivat suunnitella ja koota leirikouluohjelmansa. Eri ohjelmat esitellään asiakkaille videoina.Samaa ajatusta tuodaan nyt myös Oivankiin.

Oivanki on tekemässä Oiva-luontohanketta Visa Törmälän kanssa, ja myös Oulanka on yhteistyökumppanina. Hankkeessa kehitetään mallia, jossa ohjelmista tehdään ohjelmakortit, joissa oleelliset asiat ohjelmasta ja sen tavoitteista on kerrottu. Pilottina on Valtavaaran huiputus-ohjelma, joka on jaettu osiin ja jonka kunkin osan tavoiteet on analysoitu ja harjoitteet kirjattu yhteistyössä Oivangin ja Oulangan oppaiden kanssa. Reitti ja pisteet on kirjattu Google Maps-pohjalle. Lomakkeiden muodon kautta saadaa yhtenäinen kuvaus ohjelmista. Ohjelmakorttien ja prosessin suunnittelun kautta pyritään varmistamaan toiminnan laatu. Oivangissa luodaan konsepti, joka voidaan myöhemmin siirtää myös muualle.

Kuusamossa kiinnostuttiin LYKE-verkoston Ulos oppimaan -koulutuksista. Oivangissa oltaisiin kiinnostuneita olemaan yhtenä koulutuksen järjestämispaikkana ensi vuonna esimerkiksi metsä- ja vesikoulutuspäivinä. Oulangan järjestämään luontokasvatuskoulutukseen osallistui paljon kuusamolaisia opettajia, joten osallistujia varmaankin löytyisi kylliksi. Koulutuksessa voisi myös esitellä Oiva-luontohankkeessa syntynyttä konseptia. Yhteistyötä LYKE-verkoston kanssa voisi jatkaa Oivangissa järjestettävällä koulutushankkeella liittyen sosiaaliseen mediaan ohjelmasuunnittelussa.

Myös täällä keskustelimme leirikoulutoiminnan haasteista: ympäristökasvatusohjemat kilpailevat lasten ja nuorten mielestä monesti kiinnostavampien toimintaohjelmien kanssa, ja leirikoulihin tulemista rajoittaa monesti kuljetusten kalleus. Ratkaisuina voisi olla leirikoulujen viestinnän kehittäminen tuomaan esille opetussuunnitelman sisältöjä pikemmin kuin vain viestiä houkuttelevilla otsikoilla, ja kiertävän toiminnan kehittäminen LYKEn suunnitteleman Ekopakun tapaan.

Keskustelimme myös luonnossa liikkumisen käytännön taitojen tärkeydestä: turvallisuus ja välineet pitää olla kunnossa. Monesti myös olosuhteiden mukainen pukeutuminen on lapsilla ja nuorilla hakusessa. Lyke-verkoston kautta voisi laatia pukeutumisohjeita eri kausille. Lisäksi voitaisiin etsiä yhteistyökumppaneita yrityksistä, jotka haluaisivat testata tuotteitaan, esimerkiksi jotka voisivat sponsoroida lainattavia talvihaalareita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti