perjantai 15. kesäkuuta 2012

Piispala ja Ruovesi

Piispalan nuorisokeskus


Piispalan nuorisokeskuksessa oli todella lämmin vastaanotto, kiitos!

Piispala on erilainen paikka LYKE-verkoston suhteen kuin kaikki tähän asti käydyt paikat, sillä Piispala on luonto- ja ympäristökoulujen liiton jäsen, ja siellä toimii Ympäristökoulu Luppo.

Ympäristökoulun vetäjä Annariitta Hietaharju esitteli jo torstaina Piispalan toimintaa ja paikkoja. Piispalassa on 300 petipaikkaa, erinomaiset monipuoliset tilat, ja myös esimerkiksi uimahalli, jäähalli ja jalkapallohalli. Ympäristökouluohjelmia on pyritty saamaan myyviksi liittämällä niitä houkuttelevempiin otsikoihin, esim. Tuunauspaja ja Geoetsintä, jonka sisällöt ovat kuitenkin ympäristökasvatuksellisia.

Perjantaiaamuna keskustelin Piispalan johtaja Kari Hietaharjun kanssa. Piispala on jo aiemmissa hankevaiheissa ollut konkreettisena apuna Luonto- ja ympäristökoulujen liitolle. Keskustelussa virisi monia uusia mahdollisuuksia yhteistyöhön.

Esittelin Karille Ekopaku -konseptia, ja tämä olisi sopiva malli jalkautua ympäristökuntien ja laajemminkin Keski- ja Etelä-Pohjanmaalle, jopa Keski-Suomeen ja Savoon. Tällä alueella voisi olla jäljellä vielä käynnissä olevan kauden EU-hankerahoja. Päätimme jatkaa yhteistyötä tämän asian suhteen heti, kun Opetushallitukselta haettu avustus asian suhteen ratkeaa. Joka tapauksessa Piispalan voisi liittää hankkeeseen, vaikka rahoitusta saisi myös Opetushallituksesta.

Karilla on myös paljon tietoa ja kokemusta rahoituslähteistä, ja tässäkin Piispala lupasi olla meille sparraajana. Sain jo myös vinkkejä hyvästä tietotekniikkayrittäjästä. Tällä vierailulla tuntuu, että minä olin puhtaasti saamapuolella, toivottavasti joitain ajatuksia virisi myös täältä Piispalaan päin.

Piispalassa ympäristöasiat on huomioitu jollain lailla kaikessa toiminnassa, ja esimerkiksi Vihreä Lippu päiväkoti on kannustettu toimintaan, ja koulukin aloittamassa Vihreän lipun tiimoilta. Piispalassa vähäteltiin aikaansaatua ympäristöasioiden puolella, mutta koko maailmaa ei voi kerralla pelastaa. Häntä pystyyn, erinomainen on Piispalan ote ja linja!


Ruoveden luontokoulu

Ruoveden luontokoulu on perustettu vuosi sitten, ja Siina Leinikka liittyi heti luonto- ja ympäristökoulujen liiton jäseneksi. Siina on rakentanut hienot paikat luontokoululle: iso pyöreä hirsirakennus, johon isokin ryhmä voi kokoontua, ulkona oleva nuotiopaikka ja kota, jossa on tulisija. Rakennukset ovat keskellä metsää, ja vieressä on pieni suo ja järven ranta, siis erinomainen paikka monenlaiselle luontokouluohjelmalle. Siina on koulutukseltaan biologian opettaja, joten pedagogiikka ja ohjelmien suunnittelu on hallussa.

Itse luontokoulupaikan lisäksi Siinalla on kotieläintila, jossa lapset voivat käydä tutustumassa lampaisiin, lehmiin, sikoihin, kanoihin, kalkkunaan, kilpikonnaan, rapuihin ja kaneihin. Mukava opetuspaketti kokonaisuudessaan.


Kevätkaudella on käynyt n. 500 lasta, suurin osa päiväkodeista aika suureltakin alueelta: Ruoveden lisäksi Pirkkalasta, Tampereelta, Ylöjärveltä, Vilppulasta, Virroilta... Siina on markkinoinut luontokoulua suoraan päiväkodeille ja kouluille. Voisi olla hyvä, jos kuntien kanssa saisi sovittua säännöllisistä käynneistä, esimerkiksi että kaikki Ruoveden nelosluokat käyvät luontokoulussa. Siina toivoo LYKEltä tukea tällaiseen kuntien lobbaukseen. LYKEstä voisi olla apua myös luontokoulutoiminnan tekemisessä yleisesti tunnetuksi: vielä monille on kovin epäselvää, miten luontokoulut toimivat, siis tavallisten koulujen tukena ja apuna.

Siinalla on ollut yhteistyötä myös Marttisen nuorisokeskuksen ja Pukkilen leirikeskuksen kanssa, joissa hän on auttanut ohjelmien suunnittelussa ja vetänyt ryhmiä. Hän on opastanut Pukkilan ryhmiä myös Helvetinjärven kansallispuistossa. Tätä yhteistyätä kannattaa jatkaa ja kehittää - Siina on hyvä ammattilainen Marttisen ja Pukkilan tueksi!

Leirikeskus Pukkila

Reissun viimeinen vierailupaikka oli leirikoulukeskus Pukkila. Pukkilassa lähinnä katselin paikkoja, sillä ohjelman suunnittelijoita ei ollut paikalla. Paikkoja esitteli Helena Mäkelä.

Pukkilaa ylläpitää Parasta lapsille ry, jonka toimisto on Helsingissä. Kesäkaudeksi palkataan leirien johtaja. Leirikouluaikoina on myös palkattuja ohjaajia, kesäaikaan vapaaehtoisia.

Puitteet leirikouluille on mainiot. Pukkila sijaitsee kauniissa niemessä, sekä ulko- että sisätiloja löytyy monenlaista toimintaa varten. Majoitustilaa on noin 70 hengelle.

Pukkilassa on ollut ohjaajana mm. eräopaskoulutuksen saaneita. Pukkilan kannattaa ehdottomasti jatkaa tiivistä yhteistyötä Ruoveden luontokoulun Siina Leinikan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti