torstai 7. kesäkuuta 2012

Ilomantsin Möhkö

Idän leirikoulu Ilomantsin Möhkössä



Torstaina ajoimme ihan Suomen itärajalle Ilomantsiin Möhkön kylään. Mukana keskusteluissa oli Idän leirikoulun porukkaa: luontopalveluyrittäjät Tuija Lauronen ja Jorma Mustonen Möhkön Mantasta, museonjohtaja Ulla Vartiainen ja amanuenssi Maija Vesala Ilomantsin Museosäätiöltä ja Petkeljärven kansallispuiston yrittäjä Harri Kukkonen.

Idän leirikoulu on Mohkön Mantan, Petkeljärven kansallispuiston ja Ilomantsin museon yhteistyöbrändi. Kiertelimme ympäri Möhköä ja Ilomantsia kuusi tuntia, ja toiminta vakuutti: monipuolisia palveluja olisi tarjolla koululaisille.

Möhkön Manta tarjoaa majoitusta ja luontopalveluita. Se on erikoistunut erityisryhmien vastaanottamiseen. Sillä on käytössään mm. lautta, johon voi ajaa pyörätuolilla, ja jolla voi putkutella 10 kilometrin ja 1 tunnin päähän saarelle, jossa on nuotiopaikka. Luontopalveluyrittäjät haluavat keskittyä luontokokemuksiin ja luonnosta oppimiseen, valitettavasti tämä konsepti ei tunnu leirikouluja kovasti kiinnostavan.



Möhkön museo esittelee Möhkössä olleita ruukkeja 1800-luvulta. Itse ruukeista on jäljellä vain kivijalat, jotka on kyllä suojattu katoksin. Paikka on ollut talvisodan aikana venäläismiehitys, ja jäljellä on myös juoksuhautoja, myös näitä esitellään museossa. Museossa on myös vaihtelevia näyttelyitä. Ilomantsin keskustassa on lisäksi Parppeenvaaran runokylä, jossa on mm. luontonäyttely ja runonlaulannan historiaa.



Museon alueella kosken rannalla menee polku, ja siellä Majava oli tehnyt omaa taidettaan.



Petkeljärven kansallispuiston luontokeskus on yrittäjä Harri Kukkosen hoidossa. Myös luontokeskuksessa on majoitusta ja ruokailumahdollisuus vaikka koko luokan leirikoululle. Pihalla on kota ja tulipaikka. Retkeilyreittejä on myös mukavasti kansallispuistossa.

Kokonaisuutena Ilomantsista löytyy monipuolista tarjontaa koululuokille. Paikallisten luokkien kanssa onkin jonkin verran yhteistyötä: eskarit ja 8. luokkalaiset käyvät Petkeljärvellä, 3. luokka Möhkössä.

Kaikki Möhkön kohteet sopivat myös pyörätuolilaisille, joten mielestäni Möhköä voisi markkinoida vaikkapa koko Suomeen mainioksi esteettömäksi leirikoulupaikaksi. Myös ilman pyörätuoleja Ilomantsilla on paljon tarjottavaa, varsinkin luonto ja vesiympäristö ovat vaikuttavia.

Möhköläiset pitävät LYKE-verkoston tavoitteita juuri sellaisina asioina, joita hekin haluavat tavoitella. Onngelmana on, kuinka saada houkutella ryhmiä Suomen rajan tuntumaan. Ehkä LYKE-verkostoon kuulumisesta voisi olla tässä hyötyä.

Syksyllä Möhkössä järjestetään seminaari,jossa pyritään edistämään Möhkön markkinointia. Tähän voisi pyytää mukaan myös päättäjiä "etelästä" tutustumaan Möhköön ja viemään viestiä eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti