keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Mikkeli ja Savonlinna


Urpolan luontokeskus, Mikkeli

Suuri LYKE kesäkierros alkoi Urpolan luontokeskuksesta Mikkelistä. Mukana keskusteluissa olivat luontoyrittäjä Tiina Leinonen, joka oli koonnut porukan yhteen, Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden ympäristötarkastaja Anna Luttinen, joka vastaa Urpolan luontokeskuksen toiminnasta, sekä sivistystoimen ylitarkastaja Kari Lehtola Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Urpolan luontokeskus http://www.urpolanluontokeskus.fi on liittynyt Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liittoon viime vuonna. Luontokeskusta hallinnoi Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, joka on yhteinen Hirvensalmen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmana, Ristiinan ja Suomenniemen kuntien yksikkö. Luontokeskus on ollut auki vain kesäaikaan toukokuusta elokuuhun joitakin tapahtumia lukuunottamatta.Toukokuussa ja elokuussa käy paljonpäiväkoti- ja koululaisryhmiä. Tämän vuoden toukokuussa Urpolassa kävi noin 1000 koululaista. Toimintaa ollaan laajentamassa lähettämällä kaksi luonto-ohjaajaa kiertämään päiväkoteja. Kesäajan vapaa-ajan kävijät ovat kuitenkin tällä hetkellä suurin asiakasryhmä.

Opas-Tiina http://www.guidetiina.fi  tarjoaa luonto-opastuspalveluita Mikkelin ympäristössä. Tiina on ollut aktiivisesti mukana Etelä-Savon ympäristökasvatuksen ohjausryhmässä. Hän on suunnitellut  Mikkelin Neitvuorelle reittejä, ja tehnyt luontoliikuntahanketta Anttolan yhtenäiskoulun kanssa.

Myös Kari Lehtola on mukana Etelä-Savon ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmässä. Hän on hyvä linkki aluehallintoon, joka voi ohjata koulujen toimintaa. Kari lupasi kertoa LYKE-verkostosta myös muiden aluehallintovirastojen edustajille elokuun tapaamisessa, ja välittää toiveen, että pääsisin esittelemään verkostoa ensi kevään 2013 tapaamiseen.

Mikkelissä kaavaillaan ympäristökasvatushanketta, jotta ympäristökasvatusta saataisiin eteenpäin. Vuonna 2006 haettiin suurta ESR-hanketta, jolle ei kuitenkaan myönnetty hankeavustusta. Tästä vanhasta hankesuunnitelmasta voisi kerätä parhaat palat mukaan. Mikkelissä kehittämisen omimpana alueena voisi olla ympäristökasvatuksen ja yrittäjyyskasvatuksen yhdistäminen. Hankkeessa voisikin olla tavoitteena kehittää malleja ympäristökasvatuksen ja yrittäjyyskasvatuksen yhdistämiseen.

Mikkelin paikallinen ympäristökasvatusryhmä alkaa suunnitella hanketta, johon LYKE-verkosto sitten voi antaa tarvittaessa tukensa ja siten tuoda hankkeelle valtakunnallisen ulottuvuuden. Hankkeeseen voisi tulla mukaan Mikkelin ammattikorkeakoulu, koulutoimi ja yrittäjiä. Avustusta hankkeelle voi hakea esim. ympäristökasvatuksen hankeavustuksista (hakuaika loka-marraskuu) ja maakuntaliitolta.

Ympäristökasvatuksen koordinoinnin kannalta luontevin paikka Mikkelissä olisi Urpolan luontokeskus, joka sitten kokoaa yhteistyökumppaneita mukaan. Urpola on mukana LYKE-verkostossa, joten valtakunnallinen yhteys ja tieto valtakunnallisesti ajankohtaisista asioista tulee Mikkeliin Urpolan kautta.


Metsähallitus, Savonlinnan toimipaikka

Savonlinnassa keskusteluja käytiin Metsähallituksen Savonlinnan lähistöllä olevien kansallispuistojen luontokasvatukseen liittyvistä suunnitelmista. Keskustelemassa olivat puistonjohtaja Teppo Loikkanen ja luontokeskus Oskarin palvelupisteen hoitaja Tiina Linsén.

Teppo johtaa Koloveden, Linnansaaren ja  Repoveden kansallispuistoja, Pihlajaveden ja Punkaharjun luonnonsuojelualueta sekä Siikalahden lintukosteikkoaluetta. Alueilla on perinnetiloja, luontotaloja ja luontotupia. Tehtävää ja tarpeita on paljon, joten resurssien järkevää käyttöä ollaan suunnittelemassa. Tavoitteena olisi saada palkattua luontopedagogi, jotta luontokoulumainen toiminta voisi olla mahdollista, ja lapset ja nuoret saataisiin luontoon liikkumaan. Yksi ongelma lasten ja nuorten liikuttamisessa on kyytien korkea hinta. Nestori-säätiö myönsi tänä vuonna kymmenelle luokalle avustusta bussikuljetuksiin, ja tällaista tarvittaisiin lisää.

Savonlinnassa Metsähallitus tekee yhteistyötä Savonlinnan maakuntamuseon kanssa. Maakuntamuseossa toimii kulttuuripedagogi/ museoamanuenssi Irmeli Soininen, mikä mahdollistaa syvemmän työskentelyn koulujen kanssa. Tavoitteena on luoda Savonlinnan Riihisaareen Maakuntamuseon ja Metsähallituksen yhteistyönä Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus. Jos tämä toteutuu, keskuksessa koulut ovat tärkeä asiakasryhmä.

Muita tärkeitä yhteistyökumppaneita ympäristökasvatuksessa Savonlinnassa on Punkaharjulla oleva Suomen metsämuseo Lusto ja yliopisto/ Savonlinnan opettajainkoulutuslaitos. Opettajainkoulutuslaitoksella kannattaisi ottaa yhteyttä Sinikka Pölläseen opettajaopiskelijoiden informoimiseksi LYKE-verkostosta. Myös Savonlinnan muutamat koulut, kuten Nojamaan päiväkoti ja koulu, ovat kunnostautuneet ympäristökasvatusasioissa.

Repoveden kansallispuisto on "toiminnallinen luontokeskus": rakennusta ei ole mutta toiminta on vilkasta. Repovedellä kehitellään yrittäjien koulutusta sertifioiduiksi kansallispuistojen oppaiksi. Aarno Tervonen on hyvä yhteyshenkilö Repoveden kehittämisessä.

Rantasalmella Metsähallituksen yhteistyö Rantasalmen ympäristökasvatusinstituutin (YKI) kanssa on hiipunut. Leirikouutoimintaakin järjestää tällä hetkellä Rantasalmen matkailu ry., ei YKI.

Keskustelusta jäi olo, että Savonlinna haluaa olla kuulolla LYKE-verkoston kehittymisessä. LYKE-verkoston kannalta on hyvä asia, jos Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus toteutuu, ja ympäristökasvatusta kouluryhmille saadaan sen kautta edistettyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti